1980 öncesinde de Atatürkcüler hedefti.1979.. Prof. Dr. Cavit Orhan Tütengil evinden üniversiteye giderken öldürüldü.. İçi bilim dolu çantası yanındaydı

Cavit Orhan Tütengil

1980 öncesinde de Atatürkcüler hedefti.

1979.. Prof Dr. Cavit Orhan Tütengil evinden üniversiteye giderken öldürüldü.. İçi bilim dolu çantası yanındaydı..

7 aralık1979.. Prof Dr. Cavit Orhan Tütengil evinden üniversiteye giderken öldürüldü..

Tütengil’e göre; Türkiye, bir geçiş ülkesidir. Bu geçişte pusula ise Atatürk’ün düşünceleridir. 

Atatürk’ün gençlere öğütleri arasında yer alan “benim yapmak istediklerimi tamamlayınız” sözü onun için özel bir yere sahip olmuştur.

Cavit Orhan Tütengil

Cavit Orhan Tütengil (Doğum 17 Ocak 1921, Tarsus – ölüm suikast 7 Aralık 1979, İstanbul), Türk sosyolog ve akademisyen.

İlk ve ortaokulu Tarsus’ta bitirdi. Lise eğitimini 1940 yılında İstanbul Haydarpaşa Lisesi’nde tamamladı. 1944 yılında İstanbul Üniversitesi Edebiyat Fakültesi Felsefe Bölümünden mezun oldu.

1944-53 arasında Antalya ve Diyarbakır Liselerinde Felsefe Grubu Dersleri öğretmenliği yaptı. Kepirtepe ve Aksu Köy Enstitülerinde çalıştı.

MEB tarafından iki yıllığına incelemelerde bulunmak üzere İngiltere’ye gönderildi.

1953 yılında Sosyoloji asistanı olarak İstanbul Üniversitesi İktisat Fakültesi’nde akademik yaşamına başladı. Doktorasını “Montesquieu Siyasi ve İktisadi Düşünceleri” üzerine yaptı. 1960 yılında doçent oldu. 7 Aralık 1979 tarihinde evinden üniversiteye giderken silahlı saldırıya uğradı ve öldürüldü.

Temel ilgi alanı “Gelişme Sosyolojisi” idi.

Tütengil’e göre; Türkiye, bir geçiş ülkesidir. Bu geçişte pusula ise Atatürk’ün düşünceleridir. 

Atatürk’ün gençlere öğütleri arasında yer alan “benim yapmak istediklerimi tamamlayınız” sözü onun için özel bir yere sahip olmuştur.

10 yıla varan öğretmenliği sırasında, eğitim sorunlarına sadece kuramsal değil, pratik düzeyde de öneriler getirmiştir.

Tütengil, yıllarca Cumhuriyet gazetesinde denemeler yazmıştır.

Kısaca,

Prof. Dr. Cavit Orhan Tütengil, 1921 yılında İçel’in Tarsus ilçesinde doğdu. Bir köy öğretmeninin oğludur. İlk ve ortaokulu Tarsus’ta okudu.

Parasız yatılılık sınavını kazandığı İstanbul Haydarpaşa Lisesi’nden 1940’ta mezun oldu.

Yüksek Öğretmen Okulu öğrencisi olarak 1944’te İstanbul Üniversitesi Edebiyat Fakültesi Felsefe Bölümü’nü ve 1958’de aynı üniversitenin İktisat Fakültesi’ni bitirdi.

1944-1953 yılları arasında Antalya ve Diyarbakır Liselerinde felsefe, Kepirtepe ve Aksu Köy Enstitülerinde de meslek dersi öğretmenliği yaptı. 1950-1951 öğretim yılını, Milli Eğitim Bakanlığı tarafından, mesleki incelemelerde bulunmak üzere gönderildiği Fransa’da geçirdi.

1953’te İktisat Fakültesi’ne sosyoloji asistanı olarak atandı. 1956’da İstanbul Üniversitesi Edebiyat Fakültesi’nde savunduğu Montesquieu’nün Siyasi ve İktisadi Fikirleri adlı doktora tezi ile Türk Dil Kurumu Bilim Ödülü’nü (1957) kazandı. 1960 yılında İçtimai ve İktisadi Bakımdan Türkiye’nin Karayolları adlı çalışmasıyla doçent oldu.

1962-1963 öğretim yılında İngiltere’de, British Museum’da yaptığı çalışma sırasında Dr. Rıza Nur’un elyazması kitaplarını ve Ziya Gökalp’in Londra’da yayımlanan “ilk” yazısını bularak kamuoyuna tanıttı.

Arkadaşları ile birlikte1942 yılında İstanbul’da Değirmen ve 1953’te de Diyarbakır’da Çizgi adlı fikir-sanat dergilerini çıkarmıştır.

İstanbul Üniversitesi İktisat Fakültesi Sosyoloji Enstitüsü Başkanı olan Prof. Dr. Cavit Orhan Tütengil 7 Aralık 1979 sabahı, üniversiteye gitmek için İçlevent otobüs durağına doğru yürürken silahlı saldırıya uğradı ve öldürüldü.

Cavit Orhan Tütengil