Göbeklitepe’de yapılan kazı çalışmalarında bulundu

 

Unutmayalım.
Siyez/Einkorn Buğdayı.
Göbeklitepe’de yapılan kazı çalışmalarında yabani buğday türü Einkorn taneleri bulunmuştur. Tahılın evcilleştirilmiş türlerine ilişkin herhangi bir bulguyla karşılaşılamamıştır. Tespit edilen diğer bitki kalıntıları ise sadece badem ve yerfıstığının yabani türleridir. Çalışmalar da 100 bin Hayvan kemiği bulunmuş ve tapınağı yapan gurubun etle beslendiğini de anlayabiliyoruz.
Farklı bir bilgi de vereyim. Einkorn buğday türünden ekmek denedim. Gayet lezzetliydi. Genetiği oynanmamış doğal bir türdür. (En eski siyes/einkorn buğdayı örneği Göbeklitepe’de bulunmuştur diyebiliriz. Sonraki dönemlerde kültürümüze dahil edilmiş günümüz buğdayının da atasıdır. Hititler ve Frigler dönemin de tarımı yapılmıştır. Kaynaklarda Siyez buğdayına verilen ilk isim Hititçe bir kelime olan “Zız” iken, daha sonraları “Siyez” ve bazen de “Kaplıca” olarak adlandırılmıştır. Ne yazık ki günümüzde sadece Kastamonu çevresinde tarımı yapılır. Ama gel gelelim ki İtalya, ispanya ve Almanya tarımını yapmaktadır. Bizim tarım politikamız kendi değerlerimizi bitirmek üzerine devam etmektedir.
Yerli tohumlar yasak! Hibrit tohumu kullanalım. Genetiği değiştirilmiş tohumları ithal edelim. Diktiğimiz zaman tohum alamayalım bir daha ithal edelim. Bittikçe edelim. Ne gerek yerli tohuma bas parayı al! Paramız çok. İsrail kazansın!
Soranlar için, Siyez buğdayı ,yanılmıyorsam Kastomu’da hala üretiliyor. Umarım kaybolmaz.! #arkeoloji_dunyasi

Arkeoloji Dünyası