Bab-ı Ali’nin çocukları, Necati Zincirkıran’ı sakın unutmayın…

Değerli Hürriyet Gazetesi Emekçileri

Hürriyet Gazetesi’de 1949 yılından itibaren kurucu rahmetli Sedat Simavi ile birlikte çalışan, gazetenin gelişme sürecinde unutulmaz hizmetlerde bulunan, Genel Yayın Yönetmenliği döneminde Hürriyet’in 1 milyon satmasında büyük katkısı olan Necati Zincirkıran, Memorial hastanesinde kalp ameliyatı oldu.

Yaklaşık 10 gün önce hastaneye yatan Necati Zincirkıran’ın başarılı bir ameliyatla kalp kapakçığı değişti, bir damarına da stent takıldı. Taburcu olan Zincirkıran, sağlığına yeniden kavuşarak, evinde istirahata çekildi. Değerli büyüğümüze geçmiş olsun derken, kendilerini yeniden aramızda görmekten tüm Hürriyet emekçileri olarak mutluluk duyacağımızı belirtmek istiyoruz.

NECATİ ZİNCİR KIRAN KİMDİR?

1970’lerin önemli gazetecilerinden biri olan Necati Zincirkıran, 4 Aralık 1929 tarihinde İstanbul’da doğdu. Kaptan-ı Derya Cezayirli Hasan Paşa ilkokulunda okudu. Deniz lisesi ve Deniz Harp Okulunu bitirdikten sonra, İngiltere’de deniz ticaret okuluna devam ederek, “uzak yol güverte zabiti” diploması ile mezun oldu. Kısa bir dönem denizcilikle meşgul oldu.

1949 yılında Londra Poli-teknik Okulunda gazetecilik eğitimi alan Zincirkıran, Türkiye’ye dönerek Yeni Sabah’ta Gazeteciliğe başladı. 1950 yılında 2,5 ay Yeni Sabah Gazetesi’nde muhabir olarak çalıştı. Daha sonra Hürriyet Gazetesi’ne geçti ve bu gazetenin Beyoğlu muhabirliğini yaptı. Bu arada İktisat Fakültesine bağlı İşletme Enstitüsünü bitirdi. 1952 yılından 1956 yılına kadar Hürriyet gazetesinde Orta Doğu muhabirliği görevini üstlendi.

Kahire merkez olmak üzere Beyrut, Şam, Bağdat diğer körfez ülkeleri Kıbrıs ve Afrika’da bağımsızlık savaşı veren Tunus Ve Cezayir’de röportajlar ve haberler yapan Necati Zincirkıran, 1955 yılında seri röportaj dalında Türkiye birinciliği ödülünü aldı. 1957 yılında Hürriyet gazetesinin Ankara temsilciliğine atandı.

Necati Zincirkıran, Hürriyet gazetesinde 1 Eylül 1960 – 26 Eylül 1962 tarihleri arasında yazı işlerinden sorumlu müdür, 27 Eylül 1962 – 30 Haziran 1969 tarihleri arasında umumi neşriyat müdürü ve 1 Ocak 1969 – 1 Temmuz 1969 tarihleri arasında genel yayın müdürü olarak çalışan Zincirkıran, 1965 yılında “Kısmetim” adlı teknesi ile Dünya turuna Alman eşi ile çıkan Sadun Boro’nun hikayesini 3 yıl boyunca Hürriyet gazetesinde yazdı. Genel Yayın Yönetmenliği döneminde Hürriyet Gazetesi 1 milyon tiraj yaparak, rekor kırdı.Doğan Haber Ajansı’nın temelini oluşturan Hürriyet Haber Ajansı’nın kurucusu olan Necati Zincirkıran, 1969 yılı yazında Hürriyet Gazetesi’nden ayrıldı. Günaydın Gazetesi’nde genel yayın yönetmeni oldu.
Haldun Simavi’nin 26 Kasım 1968 tarihinde kurduğu Günaydın gazetesinin sorumluluğunu Rahmi Turan’a verdi. Rahmi Turan’ın genel yayın yönetmenliğini yaptığı gazetenin ilk dönem yazarları arasında Necati Zincirkıran, Mehmet Barlas, Esfender Korkmaz, Hasan Cemal, Can Ataklı, Akgün Tekin, Ruhat Mengi, Bekir Coşkun, Melih Aşık vardı. Günaydın’ın yanı sıra Gün, Saklambaç, Okey, Ayrıntılı Haber adlı gazeteler de, aynı grup tarafından yayınlandı. 1981-1986 yılları arasında Anadolu Ajansı’nın Yönetim Kurulu Başkanı olarak görev yapan Necati Zincirkıran, 1990 yılından itibaren Medya Holding’de baş danışmanlık ve Sabah Gazetesi’nde yazarlık yaptı. 1 Ocak 2003 tarihinde 12 yıldan beri çalıştığı Medya Holding, Sabah Gazetesi’nden emekli oldu.
Necati Zincirkıran, en büyük hobisi deniz olup, yelken sporu ile yakından ilgileniyor. Çeşitli yelken yarışlarında komodorluk yapıyor. Yaz aylarını Göçek’teki teknesinde geçiriyor.İngilizce ve Almanca bilan Necati Zincirkıran, evli ve iki erkek çocuk sahibidir.

Kitapları :

*2007 – Genel Yayın Müdürü (Olaylar, Anılar ve Gerçekler).
*İzmler nedir?

*1994 – Hürriyet ve Simavi İmparatorluğu

Cemil Özyıldırım