Bir Yücel Dönmez şahaseri.. Dünyaca ünlü ressamın bu tablosu da hayranlık yarattı

Yaşam bir çukurdur giderek açılan/ Debelendikçe batarsın/ Ve bir gün yaşam patinajının açtığı kuyuda, etiketlenirsin…
Yücel Dönmez
Tuval üzeri Karışık teknik ve akrilik 200X180 cm 2012

 

Yücel Dönmez 21 Yüzyıl’ın en ilginç sanatçılarından

Yücel Dönmez ‘Today Art Pick’ adındaki bir sanat blogunda, 21 Yüzyıl’ın en ilginç sanatçılarından biri gösterildi.

Arthur Connell adındaki sanat eleştirmeninin yazısında, Yücel Dönmez’in günümüz sanatında özgün çalışmalarıyla sanat severleri şaşırttığı beliritirken, sanatçının Chicago’da The Art Institute of Chicago müzesinin yanında yaptığı Kar resmine de yer verildi. Yücel Dönmez dünya sanat tarihi araştırmalarında, kar üzerine resim yapan ilk sanatçı olarak gösterilmektedir.

Dönmez’in kavramsal sanat çalışmalarının da ilginç olduğunun belirtildiği yazıda, Yücel Dönmez’in resim sanatına getirdiği özgün tekniğinden de söz ediliyor.

Yücel Dönmez bugüne kadar yaptığı ilginç çalışmalarıyla yabancı eleştirmenlerin olduğu gibi ünlü Türk sanat felsefecisi Profesör İsmail Tunalı’nın da dikkatini çekerek, yazarın kitaplarında en ilginç sanatçı olarak yer aldı. Prof İsmail Tunalı’nın Tasarım Felsefesi ve İsmail Tunalı kitaplarında Yücel Dönmez’in sanatından övgüyle söz ediliyor.

Türkiye’de henüz çağdaş sanatın gerektiği gibi anlaşılamadığına değinen Yücel Dönmez şöyle dedi. ‘’Onlarca yıl önce Amerika’da yapılmış olan çalışmaları yeniden ele almakla çağdaş sanat yapılmış olmuyor. Ayrıca sanata yatırım ve sponsorluk yapan şahıs ve firmalar üçüncü kişilere sanat alanında kendilerini temsil etme şansını vererek, Türkiye’den çağdaş sanat alanına yeteneklerin girmesini de önlemiş oluyorlar. Çünkü ellerine olanaklar geçiren sözde sanatın bazı küratörleri ayırımcılık yaparak gerçekten yetenekli ve gerçek çağdaş sanatı ortaya koyabilen sanatçılarımızı göz ardı edebiliyorlar. Bugüne kadar yabancı eleştirmenlerin sanatıma verdikleri önemi nedense ülkemde yaşayamıyorum ve bunda da ayırımcılığın, ülkemizde sanat alanında meydana gelen kara para aklama ve maniplasyonların etkili olduğunu düşünüyorum.’’