Sen kendini ne sanırsın insanoğlu.. Bak, o noktalardan sade biri dünya.. Evrende sen bir hiçsin kestane!

Sen kendini ne sanırsın insanoğlu..
Bak, o noktalardan sade biri dünya..
Evrende sen bir hiçsin kestane!

Evren, sonsuz uzayda bulunan tüm madde ve enerji biçimlerini içeren bütünün adıdır. Yani “evren” astronominin, astrofiziğin konu edindiği şeylerin tümüdür. İçinde “her şey” olan bu dev çorba, sonsuzluk veya hiçlik olarak tanımlanabilecek uzayın içinde yer alır.

Evren varolmuş olan, varolan ve varolacak olan her şey. Bütün bir doğal dünya. Gözlemlenen ya da varolduğuna ina­nılan madde ve enerjinin tümünü birden içe­ren fiziki sistem. Yıldızları, gezegenleri, yeryüzünü, gaz ve bulutları, vb. kapsayan, maddeyle dolu mekanın bütünü.

Tikellerden tümellerden meydana gelen bütün. Kendisine aşkın olan Tanrı dışında, varolan her şeyi kapsayan sistem. Evren, sonsuz uzamda bulunan tüm madde ve enerji biçimlerini içeren bütünün adıdır. Yani “evren” astronominin, astrofiziğin konu edindiği şeylerin tümüdür. İçinde “her şey” olan bu dev çorba, sonsuzluk veya hiçlik olarak tanımlanabilecek uzayın içinde yer alır. Daha doğrusu, uzaya FON olan siyah hiçliğin içindeki her şeydir evren… Dolayısıyla aslında sonsuz uzayın-hiçliğin içinde de değildir. Zira “hiçliğin” içi olmaz. Fakat olmayan şeylere de (sıfır gibi) onlardan bahsedebilmek ve düşüncelerimizde kullanabilmek için bir isim vermek zorunda olduğumuzdan evreni çevreleyen bu “hiçliğe” uzay-uzam gibi isimler vermişizdir.

Bakış açısına göre evren, aslında “tek” şeydir de… Zira bilinen en büyük bütündür. Fakat sadece “evren” kavramını kullanarak düşünüp konuşamayacağımız için onu farklı ve daha küçük parçalara ayırır ve sınıflandırırız. Böylece “dil” ortaya çıkar. Dili kullanan insanlar bir süre sonra kavramların aslında gerçekliklerinin olmadığını sadece fonksiyonları olduğunu unutur ve kendi yarattıkları kavramların mutlaka bir gerçekliğe işaret ettiğine (“tanrı” kavramında olduğu gibi) inanmaya başlar. Buradan olarak, aslında tek şey vardır ve bunun adı da (bize göre tabi ki) “Evren” dir. Evren oluşmuş ve/veya oluşturulmuş sistemler bütünüdür.