Herkesle Röp yapan adamın Turgut Özal’la da röportaj yaptığı ortaya çıktı.. Muammer Elveren klasiği..

Turgut Özal Muaammer Elveren

TURGUT ÖZAL’IN 26. ÖLÜM YIL DÖNÜMÜ

Bugün 17 Nisan 1993 günü vefat eden 8.ci Cumhurbaşkanı Turgut Özal’ın 26. ölüm yıl dönümü.
Arşivimde onunla çeşitli dönemlere ait çok belge ve fotoğraf var.
1984’ten vefatına kadar yaptığı birçok yurt dışı seyahatine katılarak onu izledim, çok hatırşinas, temiz kalpli, hoşgörülü, uzlaşıdan yana, kibirsiz, birleştirici vasıfları olan iyi bir insandı.
Özellikle “Dünya Ekonomik Forumu’ Davos seyahatlerinde akşam toplantılar bittiğinde yorgun olmasına rağmen hemen odasına çıkmaz, bizimle oturur çay, kahve içer, sohbet eder, bize yaptığı görüşmelerle ilgli bilgi verir, bazen otelin salonundaki tilt oyun makinalarında biraz oyalanıp kafa dağıtır, bazen rahmetli kardeşi Yusuf Bozkurt Özal ile Masa tenisi oynardı.
Vesileyle Yusuf beyi de rahmetle anıyorum…
Davos, 80’li yıllara kadar Türkiye’de adını kimsenin bilmediği İsviçre’de kış aylarında kayak ve kış sporlarının yapıldığı şirin bir kasaba. Türkiye dönemin Başbakanı rahmetli Turgut Özal’ın burada her yıl düzenlenmeye başlanan “Dünya Ekonomik Forumu’na katılmasıyla Davos’un adını duymaya başlamıştı.
Turgut Özal’ın yıllarca en yakınında bulunup Başdanışmanlığını yapan kadim dostum Engin Güner daha önce Facebook sayfasında bu notu paylaşmıştı.
“Turgut Özal son nefesine kadar insanımızın daha özgür, mutlu ve müreffeh yaşaması için çözümler üretmiş büyük çaba harcamıştı. Bu uğurda sağlığını da hiçe saymıştı. O büyük bir devrimciydi. O günlerde hayali bile mümkün olmayan reformları ve büyük yapısal değişimi gerçekleştirmiş, Türkiye’nin kabuklarını ve insanımızın elini kolunu bağlayan zincirleri kırmıştı.
Siyasal, ekonomik ve sosyal hayatta gelişmemiz önündeki tüm engelleri kaldırarak insanımıza büyük özgüven kazandırmış, Türkiye’yi dış dünyaya açmıştı.
Demokrasi, sivil idare ve özgürlüklerin yılmaz savunucusuydu.
Bizlere vasiyeti “din ve vicdan”, “düşünce ve düşünceyi ifade” ile “serbest teşebbüs” özgürlüklerine her zaman sahip çıkmamızdı.
Türkiye’ye çağ atlatan, büyük vizyoner, inançlı, son derece hoşgörülü, kavgadan değil uzlaşıdan yana olan, birleştirici ve bu vasıfları ile milletinin gönlünde taht kurmuş bu büyük devlet adamı ve aziz vatan evladını minnet ve şükran duyguları ile anıyorum. Allah rahmet eylesin, ruhu şad olsun, nur içinde yatsın”

Gerçekten de Özal öyle bir insandı… Allah’ın rahmeti üzerinde, mekanı da cennet olsun.

Not: Özal’la röportaj ve sohbet sırasında çekilmiş özel arşivimdeki fotoğraflardan sağ alttaki uzuuuun yıllardan sonra Kıbrıs nedeniyle ilişkilerimizin bir türlü düzelemediği Yunanistan’ın Başbakanı Andreas Papandreu Davos’ta Özal’la bir araya geldiğinde çekilmişti.

Muammer Elveren