Ağa’mızı, Bey’imizi kaybettik..

Ağa’mızı, Bey’imizi kaybettik ..

İçinde bulunduğu her camianın, hem ‘’Ağa’’sı, hem ‘’Bey’’i idi. O nedenle ağa-beyliği her yönü ile hak ediyordu. Espri ve fıkra, mizah ustası idi. Gerek insani özellikleri, gerekse usta kalemi ile mesleğinin ve meslektaşlarının vazgeçilmezi olmuştu. Gazeteci Hıncal Uluç ‘’O bir OFM’dir..Yani. Otomatik Fıkra Makinesi. Yaşamı Mizahtır’’ derken, Spor yazarı Ali Sami Alkış, onu ‘’Fıkraların homerosu’’ olarak tanımlıyordu. Spor Yazarı Naci Arkan da onun için ‘’Yaşamın en büyük kaynağı olan gülme ve tebessüm dopingi sayesinde bir kahkahanın bir kilo pirzolaya bedel olduğunu düşünürsek, o bizleri pirzolaya boğan adamdır’’ diyordu. 2013 yılında aramızdan ayrılan spor basınının ustalarından, Türkiye Spor Yazarları Derneğinin (TSYD)n kurucusu, iki dönem de başkanlığını yapan Necmi Tanyolaç’ın ise, onun hakkındaki görüşü şöyle idi:

‘’Rahmetli hocamız Burhan Felek’in gülme konusunda özgün bir deyişi vardı: İnsanları güldürmek kolay değildir. Çünkü hemen hepsi dünyaya ağlayarak gelirler. Daha çok ağlamaya mahkum olduğumuz bir garip ülkede mizah kitabı ve böyle fıkra çağlayanı yaratmak, gerçekten büyük bir başarı. Sen çok yaşa be arkadaşım.”

Mesleğin neşesi idi

Gerçekten de, Eyüp Karadayı’nın içinde yer aldığı resimlere bakılacak olursa, birlikte olduğu kişilerin hepsinin gülerek poz verdiği dikkati çekerdi. Hürriyet gazetesinde çalıştığı yıllarda, haber servislerinin toplandığı ve cam bölmelerle ayrılan salonun köşesindeki spor servisinde yükselen kahkahalar onun eseri idi. Bir dönem Fenerbahçe kulübünde yöneticilik yapmış, Başkan Ali Şen’in moral hocası olmuştu. Bir dönem de Türkiye Spor Yazarları Derneği’nin (TSYD) başkanlığını da üstlenmişti. Karadayı eğitimli ve kültürlü bir insandı. Haydarpaşa Lisesi’nden sonra İstanbul Üniversitesi İktisat Fakültesi Maliye ve Siyasi İlimler bölümünün ardından, İstanbul Üniversitesi İletişim Fakültesi’nden de mezun olmuştu. Eğitim süreci bu kadarla da kalmamış, Hollanda’nın Ultrecht şehrinde master eğitimini tamamlamıştı.

Eyüp Karadayı’nın aile kökü Giresun’un Tirebolu ilçesine dayanıyordu. Dört kardeşten ailenin üçüncü oğlu olarak, İstanbul’da dünyaya geldi. Eğitimini tamamladıktan sonra İstanbul Sanayi Odası’nda bir süre çalıştı. Ancak gazeteciliğe gönül verdi. Sırası ile Milliyet, Son Posta, Akşam, Tercüman, Hürriyet, Sabah, son olarak da Star gazetelerinde çalıştı. Türkiye Spor Yazarlarının 1963 yılındaki ilk yönetim kurulunda yer almış, “Basın Şeref Kartı” sahibi idi. Bir olimpiyat, üç Dünya Kupası, dört Avrupa Futbol Şampiyonası’nın yanı sıra, tam 38 Dünya ve Avrupa Güreş Şampiyonası’nı da gazeteci olarak izledi.

Baş sağlığı mesajları

86 yaşındaki Eyüp Karadayı, geride kalanların yüreklerinde acı ve üzüntüler bırakarak, hayata veda etti. Eyüp Karadayı’nın yayımlanan “Hakem Sizsiniz”, “Sanat Dünyası” ve “Bilişim Çağı”nın yanı sıra, ikinci baskısı da yapılan “Ayıptır Söylemesi”, ‘’Kırmızı noktalı fıkralar’’, ‘’Karadeniz Fıkraları. 300 Temel eser’’ isimli kitapları vardı. Evli ve iki çocuk babası olan Eyüp Karadayı için Fenerbahçe Kulübü, ‘’Eski yöneticilerimizden, gazeteci-yazar Eyüp Karadayı’nın vefat ettiği haberini derin bir üzüntüyle öğrenmiş bulunuyoruz. Merhum Eyüp Karadayı’ya Allah’tan rahmet, değerli ailesi başta olmak üzere yakınları, sevenleri ile camiamıza başsağlığı ve sabır diliyoruz.” diye bir başsağlığı mesajı yayınladı. Türkiye Futbol Federasyonu da (TFF), yayınladığı mesajda “Spor basınının duayen isimlerinden gazeteci-yazar, Fenerbahçe Kulübü eski yöneticisi Eyüp Karadayı’nın hayatını kaybettiğini derin bir üzüntü ile öğrenmiş bulunuyoruz. Merhum Eyüp Karadayı’ya Allah’tan rahmet, ailesi, sevenleri, basın ve Fenerbahçe camiasına başsağlığı diliyoruz.” İfadelerine yer verdi.

Eyüp Karadayı’nın cenazesi, yarın (16/06/2019) Üsküdar’daki Şakirin Camisi’nde ikindi vakti kılınacak cenaze namazı sonrası Karacaahmet Mezarlığı’nda toprağa verilecek.

Eyüp Karadayı’yı ona özgü bir fıkrası ile analım:

Rahibin kilise bahçesinde kafeste beslediği kuş bir gün kaybolur. Ayinde cemaate sorar:
-Kimin kuşu var?
Bütün erkekler ayağa kalkar
-Hayır onu demedim, kuşu gören var mı?
Bütün kadınlar ayağa kalkar
-Hayır efendim, yani ben başkalarının kuşunu kim gördü demek istiyorum
.Kadınların yarısı ayağa kalkar.
Rahip iyice kızar
-Allah Allah..Ne laf anlamaz insanlarsınız
Benim kuşumu gören var mı yahu?.
Bütün rahibeler ayağa kalkar.

Cemil Özyıldırım