Çiftlik Bank gerçeğini yazdı: “Soruşturanlarla ‘Soruşturulanlar’ aynı mahalledense geçmiş olsun. Ama bilin ki Tosun kukla. Para kuklacıda”

Uzun zamandır burada sadece izleyici olarak takılıyorum.
Paylasmiyorum çünkü anlayanin olduğuna inancımı kaybettim açıkçası. Ama huy bu ,can çıkıyor da o çıkmıyor.
Günlerdir takip ediyorum paylaşmadan edemeyeceğim ;
Bir tosuncuk muhabbeti aldı gidiyor. Hadi sıradan insanlar bu genç adamın yaptığı halt a ya da eğitimine , geçmişine, fiziksel ya da sosyo ekonomik konumuna takılıp kaldı (amaç ta bu idi zaten) bakıyorum medya da aynı çizgi de gidiyor. Acınasi bir durum. Gazeteciler okuyucusunu soran, sorgulayan, analiz eden bir hale getirecegine kendisi okuyucunun etkisinde kalmış gibi….
Hani şu meşhur Temel akvaryum da ki balığa konuşma ogretecekmis. 2 saat sonra geldiklerinde temel akvaryuma bakarken balık gibi ağzını açıp kapatıyormus. …
Hadi yeni yetmeler bu işleri bilmez.
Titan olayını İSKİ Skandalını felan takip eden meslektaşlarımıza da bakıyorum onlarda aynı Tosun muhabbetinden gidiyor.
Azıcık beyninize kan gitsin diye bir iki saptama yapayım bari.

1- tipleme özel olarak seçilmiş. İş patladığında dikkat çekecek geçmiş ve fiziksel özelliklere sahip. Bu, iş patlayınca algıyi yönetmek, kabullendirmek ve arka planı gizlemeye zaman kazanmak için çok akıllıca bir taktik.

2- hayatta her zaman başarısız ama hırs yapmış gözü kara risk alabilecek bir karakter. (Naylon faturacilarin üstüne sirket kurduğu tiplemeler gibi)
Bu karakter kendine vaad edilenler karşılığı mevcut hayatından vazgeçecek derecede gözünü kadarmış olmalı.

3- tokatcinin bile bir sermayesi vardır. Birinden birsey isterken birseyler göstermek lazımdır.

Aşama 1. Devlet hibesi.
Devlet hibelerinde ana mantık şudur.; devlet oturan adama birsey vermez. Yürüyen adama koşmasi için destek verir. Yani Türkçesi devlet ten 5 milyon kredi alacaksan önce arazi tapusu gostereceksin, sonra 5 milyon un %25 i 1 milyon 250 bin TL yi es finansman adı altında banka hesabında göstereceksin.
( 3 gün önce çıplak gösteren gözlük satarak yolunu bulan bu gence acaba bu finansmani kim sağladı? )

Aşama 2 – para toplama
Devlet hibesi ardından tesis kurup görüntü yapacaksın ki milletten para toplayasin. (Bana tanıdık geldi. Kombassan, Yimpaş vs…)

Aşama 3 – rant paylaşımı
Toplanan paradan perde arkasına dağıtım yapılması. Finansorlerin beslenmesi lazım. 511 milyon ile Tosun kaçtı ama süreç içinde 393 milyon da kar payı dağıttı diyorlar. Bu kar payını legal yoldan kimler aldı?

Aşama 4 – funye ile patlatma.
Kontrollü bir patlama ile sistem çökertildi. Komik, yaşam hikayesi matrak bir kahraman kaçırıldı. İhale ona kaldı. Perde arkası kuklacilar stresten arındı.

Netice ye gelirsek , bizim Tosun hayatında giremeyecegi (ama söylenen rakam degil) bir para ile yurt dışına kaçtı (aslında kacirlidi)
Ama salak bilmiyor ki 511 milyon doları olan bir Tosun un ömrü kısa olur. Hele güney amerika da oldukça iştah kabartır bu rakam.

Bu Tosun a girişimci finansmanı sağlayan Finansor, hibesi veren uzman ve bürokratlar, belediye görevlileri vs sorguya alınmadan mal varlıkları incelenmeden bu iş çözülmez.

Bunca tiyatro milletin gözü önünde futrsuzca iktidarın gücü kullanilmadan yapılamaz.

Yani diyeceğim o ki;
Soruşturanlarla ‘Soruşturulanlar’ aynı mahalledense geçmiş olsun.
Ama bilin ki Tosun kukla. Para kuklacıda…

Not ; adamın fiziksel özelliğine bu kadar vurgu yapmayın ne olur. Yarın gerçekten helalinden is yapacak kilolu girişimciler çıkacak, bilinç altına yerleştirmeyin insanların bu algıyı…

Alptekin Aydoğan