Abdi İpekçi 1979 1 Şubat’ında öldürüldü.. Cinayet emrini veren hep karanlıkta kaldı

TGC: “Abdi İpekçi gazeteciliği okura saygı gazeteciliğidir”

1 Şubat 1979 günü öldürülen Milliyet Gazetesi Başyazarı, Genel Yayın Müdürü Abdi İpekçi için bir basın açıklaması yayınlayan TGC Yönetim Kurulu Abdi İpekçi gazeteciliğinin halkın bilgilendirilmesi amacını hedeflediğine ve asla eskimediğine dikkat çekti. Açıklamada “Gazeteci cinayetleri demokrasi ve siyaset ayıbıdır” denildi.

Uğradığı silahlı saldırı sonucu 1 Şubat 1979’da yaşamını yitiren Türkiye Gazeteciler Cemiyeti Önceki Başkan Vekillerinden, Milliyet Gazetesi Genel Yayın Yönetmeni ve başyazarı Abdi İpekçi alçakça öldürülmüştü.
Türkiye Gazeteciler Cemiyeti Yönetim Kurulu Abdi İpekçi’nin ölüm yıldönümünde yayınladığı basın açıklamasında şu görüşlere yer verdi:

“Abdi İpekçi mesleğimize basın ilkelerini sokan, bu ilkeleri yazılı hale getiren, muhabirliğin önemini ortaya çıkaran çok değerli bir gazeteciydi.
Abdi İpekçi gazeteciliğini ‘halkın yararına gazetecilik yapmak, halkın haber alma, bilgi edinme hakkına saygı göstermek, doğruluğunu kontrol etmeden haber yayınlamamak’ diye tanımlayabiliriz.
Abdi İpekçi gazeteciliği okura saygı gazeteciliğidir.
İlk ekonomi ve spor sayfaları onun fikriydi.
Türk basınının evrensel ölçüde temsil edilmesinde öncülük etti.
Abdi İpekçi gazeteciliğinin eskidiğini öne süren kimi gazetecilerin Abdi İpekçi’den sonra gazeteciliğin bugün geldiği durumdan herhalde kendilerine önemli dersler çıkarması gerekiyor. Abdi İpekçi cinayetinde tetiği çektiren karanlık güçlerin hala ortaya çıkarılmamış olması ve faili meçhul cinayetlerin aydınlatılamaması günümüzde de gazetecilere yönelen tehditlerin sürmesinde önemli rol oynamaktadır.
Gazeteci cinayetleri demokrasi ve siyaset ayıbıdır.
Abdi İpekçi’yi bir kez daha sevgi ve saygıyla anarken gazetecilere yönelik saldırı ve cinayetlerdeki ‘cezasızlık’ uygulamasından vazgeçilmesi için çağrımızı yineliyoruz.”