Yolunuz Rio’ya düşerse.. Böyle güzellikler de var, aşk da var ama İstanbul Esenler görüntüleri de var! Asım Güneş’in fotoğrafları size yol göstersin

Geri sayım devam ederken bilin bakalım bugün ne halt yedim ben.
Daha bir kaç gün önce soyulma tehlikesi atlatmama (Bu arada o favelanın ismi Santa Marta imiş) bugün yine bir favelaya gittim. Hem de size “Sakın yapmayın” dediğim şekilde.
Yalnız ve elde makina. “Kaşınıyorsun mu dediniz ?”
Eh çok da haksız sayılmazsınız. Ama merak etmeyin hiç birşey olmadí. Çünkü bu sefer lamba gibi gitmedim. Gayet iyi bilgi toplayıp gittim. Rio’daki en turistik ve en az tehlikeli favela Vidigal’e. Bir de en güzel manzaralısı.
Yolunuz Rio’ya düşerse en rahat gezilecek yer burasıymış sanırím. Ulaşması da kolay.
Şehrin herhangi yerinden metroya binip (4.5 R tek yön bilet) Antero de Quental durağında inmek gerekiyor. Ipanema sahilinin sonu neredeyse. Sahile vardığınız zaman sağınıza bakınca Rio’nun en güzel manzarasına sahip Dos Irmaos yani iki kardeş ile sol taraflarından tepeye doğru tırmanan Vidigal’i görüyorsunuz. Sahilden 20 dakikalık yürüyüşle Vidigal’in girişine varılıyor. Favelanın, yukarısına ana yoldan yürüyerek çıkmak ta mümkün ama ben tavsiye etmem. Tehlikesinden değil. Biraz dik. Zaten yukarıda, şehrin en güzel manzarasına sahip Büyük Kardeş’in zirvesine varmak için 1 saat kadar orman içinde tırmanacağınız için daha en başta kendinizi yormaya gerek yok. Ha favela fotosu çekeyim derseniz benim gibi dönüşte yokuş aşağı yürümesi daha mantıklı 
Yürüyüşün başlayacağı halı sahaya motoyaksi ile 5 R, minibüs ile 3.5 R ye çıkabilirsiniz. Ben mototaksiyi seçtim aklım kaçtı. Elemenlat o dolambaçlı yolara alışmışlar tabi. Roket gibi gidiyorlar.
Neyse, motorcu eleman beni bırakıp yolu gösterdikten sonra “Dikkatli ol” deyince bir kıllandım ama trekingin yarısında kola filan satılan bir yer olduğunu görünce biraz abartıldığını düşündüm. Birde birkaç günde şunu fartk ettim. Rio’lular Favela’ların tehlikelerini abartmayı seviyorlar hatta bundan biraz gurur bile duyuyorlar 
Tabi bu uyarıların tamamen boş olmadığını birkaç gün önce canlı olarak öğrenmiştim.
Neyse orman içinde bir saatlik tırmanış sonrası aşağıdaki manzaraya ulaştım.
Bu güne kadar gördüğüm en güzel şehir manzarası sıralamasında Capetown baştaydı. Artık Rio De Janerio.
Tepeye vardığımda evren kardeşimin şakası bekliyordu tabi. Tamamen bulutla kaplı, hiç birşey görmek mümkün değiñ. Ama yaklaşık bir saat bekledikten sonra bulutlar yavaş yavaş dağıldı aşağıdaki manzara ortaya çıktı.
Dünyada bu manzarayla yarışacak çok şehir olduğunu sanmam.
Dönüşte de tüm yolu yürüyüp favela fotosu çalıştım. Kimse rahatsız etmedi. Ama ana yoldan ayrılmadım fazla. Sadece bir iki kez aralara girip foto çekip hemen çıktım. E sütten ağzı yanan yoğurdu üfleyerek yiyor tabii )

Not: Başta Sao Luis’deki, son paylaştığım fotolardan dolayı endişelenen arkadaşlar. Merak etmeyin. Yorgun olduğum için ve kamera açısından dolayı çok zayıf görünüyorum. Ama gördüğünüz gibi öyle değil aslında. Edeleli bir vücuda sahibim ))

Asım Güneş