Tarihçi İlber Ortaylı ile bir akşam…

Tarihçi İlber Ortaylı ile bir akşam…

Dün Frankfurt’ta tarihçi İlber Ortaylı ile akşam yemeğinde buluştuk… Cuma akşamı Türk Mimar ve Mühendisler Birliği’nin (TMMB) davetiyle Frankfurt’ta bir konferans veren tarihçi İlber Ortaylı ile Frankfurt Vinium’da buluştuk. Buluşmayı düzenleyen TMMB genel sekreteri Utku Külahçı, TMMB Başkanı Mak. Yük. Müh. Demir Ceylan ve Mat. Müh. Bülent Aydın olmak üzere dört kişiydik…

Vinium hoş bir yer… Samimi ve sıcak ortam… Kent merkezinde tarihi bir binanın bodrumunda tahta masalar, şarap fıçıları… Schulz & Wagner isimli şaraphanenin sahibi Gottfried Wagner tarafından 1893’te kurulmuş… 1970’e kadar şarapların depolanıp yıllandırıldığı yermiş… Daha sonra şarap lokali olmuş… Dostlarım Demir ile Utku seçmiş burayı… Bülent de katıldı bize… İlber Ortaylı ile en son 2013’te Frankfurt’ta La Traviata Operası’nın prömiyerine gitmiştik ikimiz… Opera öncesi Vinium ile aynı sokakta olan Club Voltaire’e gidip sohbet etmiştik. Beş yıl sonra tekrar buluşmuş olduk.

Konferansa gidemedim. Öğrendiğime göre ilgi bir hayli yüksek olmuş. 2016’da kaybettiğimiz büyük tarihçi Halil İnancık’ın öğrencisi Ortaylı’yı kitaplarından, televizyon programlarından tanıyorsunuzdur. İlber Ortaylı, Annales Okulu’nun bir temsilcisidir… Fransız akademik dergisi ‘Annales d’histoire économique et sociale’ tarih yazıcılığında bir ekoldür. ‘Annales Okulu’ ismini tarih bilimine toplum bilimleri yöntemlerini uygulaması ile duyurmuştur. 19. Yüzyıl tarihçilerinde etkili olan, siyaset, diplomasi ve savaşlar tarihi üzerine yoğunlaşan anlayışın aksine, olayların gerisinde etkili olan şeyleri araştırır. Zaten bu yüzden İlber Ortaylı, tarihi kuru bir bilim olmaktan çıkarmış, milyonlara sevdirmiştir. İlber Ortaylı ile dün akşamki buluşmamızda karşılıklı kitaplarımızı da imzaladık.

Halit Çelikbudak