Sadun Boro’yu sevgi, saygıyla anıyorum ama biraz da mahcubum. Meriç Köyatası yazdı

SADUN BORO’YU, SEVGİYLE , SAYGIYLA, ŞÜKRANLA ANIYORUM. AMA EPEY DE MAHcUBUM…

5 Haziran Dünya Çevre Günü… Aynı zamanda da büyük denizci ve çevreci Sadun Boro’nun aramızdan ayrılışının ikinci yıl dönümü… Sevgiyle, saygıyla, şükranla ve epey de mahcubiyetle anıyorum.

Sadun Boro ve eşi Oda Boro, 1965-1968 yılları arasında, bugünkü şartlardan çok daha iptidai şartlar altında 10 metrelik yelkenli tekneleri Kısmet ile dünya turu yapmıştı. O turla ilgili anıların yayınlandığı gazete yazı dizisi ve daha sonra dünya seyahatini anlattığı Pupa Yelken kitabı ve yazdığı diğer kitapları ile bizim nesil ile bizden sonraki nesle deniz sevgisi aşıladı.

Türkiye’nin sivil amiraliydi. Kitaplarını ve dergilerde çıkan yazılarını okuyanlar bilir. Aynı zamanda kalemi de çok kuvvetli bir yazardı. Nüktedandı, eli lezzetli aşçıydı. Bu özelliklerinin yanında çok iyi bir çevreci idi. Sadun Boro ve Turgut Özal’ın çevre danışmanı Can Pulak’ın sayesinde kıyılarımız, denizlerimiz ve ormanlarımız kısmen korundu. Yat turizminin gözbebeği alanlarda ilan edilen Özel Çevre Koruma Kanunu sayesinde yağmayı son zamanlara kadar önleyebildik.

Ben, rahmetli Sadun abinin yakın çevresinde bulunma, onun öğrencisi, evladı gibi gördüğü bir arkadaşı olma şansına erişmiş kişilerden biriyim. Her fırsatta, içlerinde benim de bulunduğum yakın çevresine, denizleri ve ormanları korumak için görev verirdi, vasiyet ederdi. Elimizden geldiğince özellikle mavi yol rotasındaki kıyıların ve ormanların korunması için gayret ettik. Kimi zaman başarılı olduk. Ama son zamanlarda çok ağır saldırılarla karşı karşıyayız.

Hükümetin, Çevre ve Şehircilik Bakanlığı’nın son düzenlemeleri ile zeytinlikler ve Muğla’nın cennet kıyıları talan edilmek üzere… Ben Sadun abiyi sadece özel günlerde anmam. Hemen hemen her akşam kaldırdığım bir kadeh onun içindir. 5 Haziran bu güzel insanın aramızdan ayrılışının ikinci yıl dönümüdür. Sevgiyle, saygıyla, şükranla anıyorum. Çevre koruma konusunda bizlere ettiği vasiyeti yeterince yerine getiremediğimiz için de mahcubiyetimi ifade ediyorum. Öbür alemin cennet deryaları mekanın olsun.

Meriç Köyatası