Bu Profesöre can kurban.. “Bu ödülümü Atatürk bakışlı Eren’e adıyorum”! Böyle dedi dünyanın en büyük Tıp ödülünü alan Ergenekon mağduru Türk Profesör Ercüment Ovalı

 

Tıp alanında devrim niteliğinde çalışmalara imza atan Prof. Dr. Ercüment Ovalı, son başarısını Maçka’da şehit edilen Eren Bülbül’e adadı.  Trabzon’un tek, Türkiye’nin ilk kök hücre üretim merkezinde geçmişte devrim niteliğinde çalışmalara imza atan, tedavisi olmayan kanser gibi birçok hastalığa umut olan Prof. Dr. Ercüment Ovalı, son araçtırmasıyla dünya çapında ses getirdi. Kan ve kök hücreden ürettiği “Dermoplastik” çalışmasıyla ABD’de Plastik ve Rekonstrüktif Cerrahi alanında Deneysel Araştırma ödülünü kazandı.

Milyon dolarlık yüzlerce çalışma arasında açık ara birinci olan bilim adamı, ödülünü Trabzon’un Maçka ilçesinde şehit olan ve tüm Türkiye’yi yasa boğan 15 yaşındaki Eren Bülbül için alacak.  Haber61.net’ten Selay Saykal’a açıklamalarda bulunan Prof. Dr. Ercüment Ovalı, hem Türkiye adına gurur duyduğunu hem de bu çalışmayla dünya tarafından kabul edilmenin mutluluğunu yaşadığını söyledi.

Prof. Dr. Ovalı, hücresel tedavi ve doku mühendisliğinin bir parçası ve immünoterapi çalışmalarından biri olan Dermoplastik çalışmasıyla kazandıkları ödülü Maçka’da şehit edilen Eren Bülbül’e adayacağını söyledi. “ATATÜRK BAKIŞLI EREN’E ADIYORUM” Prof. Dr. Ovalı, “Bizlerin Eren için yapacağı şey dua etmek ve onun anısını yaşatmak. Benim bir bilim adamı olarak yapabileceğim tek şey bu. Orlando’da ödülü alırken herkes Atatürk bakışlı çocuk için, Eren için kaldırdığımı bilecek. Yaşanan olaydan herkes gibi ben de çok etkilendim. Ödülümü Atatürk bakışlı Eren’e adıyorum” diye konuştu.

Prof. Ovalı, “Orlando’da ödülü alırken herkes Atatürk bakışlı çocuk için, Eren için ödülü kaldırdığımı bilecek. Ödülümü Atatürk bakışlı Eren’e adıyorum” dedi.

Türk bilim insanı Prof. Dr. Ercüment Ovalı, “Kan ve Kök Hücreden Yapay Deri Üretimi” ile, dünyanın prestijli tıp ödüllerinden, ABD Plastik ve Rekonstrüktif Cerrahi Derneği’nin ‘En İyi Deneysel Araştırma’ ödülüne layık görüldü. Türkiye’nin “ilk yerli deri üretimi” olan bu buluş, ülkemizde her yıl yanık nedeniyle tedavi gören 1 milyonu aşkın hastaya da umut veriyor.

PROF. DR. Ercüment Ovalı, 6 Temmuz 2008’de Ergenekon tertibinde gözaltına alındı ve 6 yıl 3 ay hapis cezası aldı. Halen bilimsel çalışmalarını Acıbadem Üniversitesi’nde yürütüyor.

Prof. Dr. Ercüment Ovalı şunları söyledi: “Eren Bülbül, Facebook hesabından yaptığı iki ay önceki paylaşımında, ‘Biri de çıkıp demiyor ki, Eren iyi ki varsın’ diye bir paylaşımda bulunmuştu. Eren Bülbül şehit olunca ve bu paylaşımını okuyunca ‘Eren için ne yapabilirim’ diye düşünürken, 14 Ağustos’ta ödülü kazandığım tebliğ edildi ve hiç düşünmeden bu ödülü Eren Bülbül için alacağıma karar verdim. Ben kendi adıma 8 Ekim tarihinde Orlando’da bu kalıcı ödülü Eren’in adına alacağım ve ödülü aldığımda ‘İyi ki varsın Eren Bülbül’ diyeceğim.”

Prof. Dr. Ovalı, Hücre Laboratuvarı olarak GMP ruhsatını aldırmış tek kişi. İlk olarak 1998-2007 arasında Karadeniz Teknik Üniversitesi (KTÜ) Kemik İliği Nakli Merkezi sorumluluğunu yürüttü. 2003 yılından sonra KTÜ adına ülkemizin ilk GMP laboratuvarının kuruluşunda Proje Koordinatörü olarak faaliyet gösterdi. 2007 yılından sonra da bu proje kapsamında GMP şartlarında üretim yeri ruhsatına sahip, ilk ve tek hücre tedavi ürünleri üretim tesislerinde 2009 yılına kadar Mesul Müdür olarak çalıştı. Ülkemizin kendine ait bir ürünle ilgili olarak yapılmış olan ve kanser aşıları ile ilgili ilk faz I/II çalışmasını 2007 yılında yayınladı ve şimdi de yine kendi geliştirdiği, Multible Myelomada MAGE-1, MAGE-3, NYESO-1 antijenleri ile yüklü otolog dendritik hücre aşılması Faz I/II projesinde çalışmakta.

BAŞARISINI BÖYLE DUYURDU Prof. Dr. Ovalı, ilk açıklamasını sosyal medya sayfasından yaptı. Prof. Dr. Ovalı sayfasında “Ülkemizin bu sene sanirim tıp alanindaki en büyük ödüllerinden birini kan ve kök hücreden urettigimiz yapay deri “Dermoplastik” ile ABD yapılan bir eleme sonrasi almayı basardık. Milyon dolarlık bütcesi olan yüzlerce çalismayi geride bırakarak, açık ara ile(Editorun deyimi ile ” clearly best paper”) Plastik ve Rekonstrüktif cerrahi alaninda yılın Experimental-arastirma ödülünü aldık. Dermoplastiği ilk Trabzonda gelistirmeye başlamıştım. Bir gün belki traji komik öyküsünüde anlatirim… Ama Bu ödülü 8 ekimde Orlando da alirken o kahraman çocuga.. EREN BÜLBÜL’ e İthaf edeceğim. Bu ürünü kısa sürede DermoTürk adıyla hastaların hizmetine sunmak simdi bir diğer hayalim.” şeklinde belirtti.

PROF. DR. ERCÜMENT OVALI KİMDİR?

Prof. Dr. Ercüment Ovalı Türkiye de 38 yaşında Prof. unvanını almış ender profesörlerindendir.    Türkiye’de Hücre Laboratuvarı olarak GMP ruhsatını aldırmış tek kişidir. Buluşlarıyla dünyaya adını duyurmuş ve çalışmalarıyla hala ilklere imza atmaktadır.   Ayrıca son 12 yıldır hücresel tedavi ürünlerinin geliştirilmesi ve klinik uygulaması ilgili olarak çalışmakta, ilk olarak 1998-2007 arasında KTÜ Kemik İliği Nakli Merkezi Sorumluluğunu yürüttü.   Yine bu süreç içerisinde Sağlık Bakanlığı Kemik İliği Nakli Komisyonunda üye ve kordon kanı bankaları koordinasyon kurulunda başkan olarak görev yaptı.   2003 yılından sonra KTÜ adına Ülkemizin ilk GMP laboratuvarının kuruluşunda proje koordinatörü olarak faaliyet gösterdi ve 2007 yılından sonra da bu proje kapsamında GMP şartlarında üretim yeri ruhsatına sahip, ilk ve tek hücre tedavi ürünleri üretim tesislerinde 2009 yılı sonuna kadar mesul müdür olarak çalıştı.   Ülkemizin kendine ait bir ürünle ilgili olarak yapılmış olan ve kanser aşıları ile ilgili ilk faz I/II çalışmasını 2007 yılında yayınladı ve şimdi de yine kendi geliştirdiği, Multible Myelomada MAGE-1, MAGE-3, NY-ESO-1 antijenleri ile yüklü otolog dendritik hücre aşılması Faz I/II projesinde çalışmakta.   Prof. Ovalı; halen KTÜ Hematoloji (Kan Hastalıkları) Bilim Dalı öğretim üyesi olup İstanbul’da bir hastanenin GMP ve Hücre tedavi ürünleri danışmanlığını yapmaktadır.

Kaynak: https://www.haber61.net/trabzon/turk-bilimadami-basarisini-sehit-eren-bulbul-e-adadi-odulum-ataturk-bakisli-eren-bulbul-icin-h300581.html

www.haber61.net