İşte, bir Atatürk eseri daha! İlk köylü kadın milletvekili! Hatı Çırpan, yani Satı Kadın

Kaynak: Tevfik Yener (Facebook)

TÜRKİYE CUMHURİYETİ KADINA HAKLARINI TESLİM ETTİ. Atatürk Devrimleri bunları ifade eder, ataput diyen vatan hainidir.
BİR ÖRNEK: KÖYLÜ MİLLETVEKİLİ SATI KADIN
Hatı Çırpan (Satı Kadın TBMM’de YEMİN TÖRENİNDE, 1935
….Cumhuriyeti’nin ilk kadın milletvekillerinden. 1935 seçimlerinde Ankara’dan meclise girdi. 1890’da Kazan Köyü’nde doğmuştur (Mustafa Kemal’e 19 Mayıs 1919 doğumlu olduğunu söylediği aktarılmaktadır). Kurtuluş Savaşı’nda gazi olmuş bir askerin eşiydi. Çiftçilik ve babasının ardından köy muhtarlığı yaptı. 5 çocuk annesi Cumhuriyeti’nin ilk kadın milletvekillerinden. 1935 seçimlerinde Ankara’dan meclise girdi. 1890’da Kazan Köyü’nde doğmuştur (Mustafa Kemal’e 19 Mayıs 1919 doğumlu olduğunu söylediği aktarılmaktadır). Kurtuluş Savaşı’nda gazi olmuş bir askerin eşiydi. Çiftçilik ve babasının ardından köy muhtarlığı yaptı. 5 çocuk annesiydi.
GENİŞ HAYAT HİKAYESİ
Tanınma nedeni TBMM’ye giren ilk 18 kadın milletvekilinden biridir.
Hatı Çırpan (Satı Kadın; d. 1890 – ö. 21 Mart 1956)[1], Türk siyasetçi.
Türkiye Cumhuriyeti’nin ilk kadın köy muhtarlarından ve ilk kadın milletvekillerindendir. Türkiye’de kadınlara seçme ve seçilme hakkının tanınmasından sonra 1935 Türkiye genel seçimlerinde aday olup ilk kadın milletvekilleri olarak meclise giren 17 kadın arasında yer almış ve TBMM V. dönem Ankara milletvekili olarak görev yapmıştır.

1890’da Kazan Köyü’nde doğdu. Babası Kara Mehmet Efendi, annesi Emine Hanım’dır.[2]
Balkan Harbi sırasında gırtlağından yaralanmış bir askerin eşiydi.[3] 5 çocuk annesiydi. Çiftçilik ve babasının ardından köy muhtarlığı yaptı. 26 Ekim 1933’te kadınlara muhtar olma hakkı verilmesi sonrasında Kazan köyünün muhtarlık seçimlerini kazanmış ve Türkiye’nin ilk kadın muhtarlarından biri olmuştu.[4]
1934 yılında Kızılcahamam’a gierken Halkavun Nahiyesi’nden geçen Mustafa Kemal ile tanıştı. Rivayete göre bu ziyaret sırasında kendisine doğum tarihini soran Mustafa Kemal’e, 1890 doğumlu olmasına rağmen 19 Mayıs 1919’da doğduğunu söylemiş, o tarihten önce yaşamadığını ifade etmişti. Mustafa Kemal’in tavsiyesiyle 1935 Türkiye genel seçimlerinde milletvekili adayı oldu. 8 Şubat 1935’te Ankara milletvekili olarak TBMM’ye girdi.
O dönemde Hatti ile ilgilenen Mustafa Kemal’in isteği üzerine Satı adını Hatı olarak değiştirmiştir. Kamuoyunda Satı Kadın olarak bilinse de TBMM kayıtlarına adı Hatı Çırpan olarak geçer.
Satı Kadın, milletvekilliği görevin tamamladıktan sonra Kazan’a döndü. 21 Mart 1956 günü hayatını kaybetti.
Kazan’da anıt mezarı bulunur ve evi restore edilerek müze haline getirilmiştir.[5] Vikipedi, özgür ansiklopedi

sati1

sati2

sati3