İstanbul için 7,4 büyüklüğünde deprem uyarısı

İstanbul için 7,4 büyüklüğünde deprem uyarısı - Almanya'nın Kiel bölgesinde bulunan GEOMAR Helmholtz Okyanus Araştırma Merkezi

Kaynak kişi: Burak Ersemiz

İstanbul için 7,4 büyüklüğünde deprem uyarısı

Alman bilim insanları, İstanbul için 7,1 – 7,4 büyüklüğünde deprem uyarısında bulundu. Marmara Denizi’nde meydana gelen önemli tektonik gerginlikler nedeniyle yapılan deprem uyarısında olası depremin İstabul için büyük bir yıkım olabileceği vurgulandı.
Almanya’nın Kiel bölgesinde bulunan GEOMAR Helmholtz Okyanus Araştırma Merkezi’nden jeofizikçi Dietrich Lange, İstanbul için büyük bir deprem uyarısında bulundu.
Lange’in Nature Communications dergisinde yayımlanan makalesinde Marmara Denizi’nde büyük tektonik gerginlik olduğunu ifade ediliyor.
Lange, meydana gelen gerilim için, “Bu, 7,1-7,4 büyüklüğünde bir depremin meydana gelmesi için yeterli” dedi. Marmara Denizi’nin altında Avrasya ve Anadolu tektonik plakalarını ayıran Kuzey Anadolu fay hattı bulunuyor.

Deutsche Welle Türkçe’nin haberine göre, bilim insanları 30 ay önce GEOMAR’ın geliştirdiği ölçüm sistemi olan GeoSEA ile Marmara Denizi’nin 800 metre altında bir dizi ölçümler yaptı. GeoSEA Proje yöneticisi Heidrun Kopp, “Bu gerginlik bir deprem sırasında çözülürse fay hattı dört metreden fazla hareket eder” diyerek depremin riskini işaret etti.

Zaman tahminini özellikle vermediler

Meydana gelebilecek deprem nedeniyle tsunami beklemediklerini ifade eden bilim insanları, insanları paniğe sevk edebileceği için depremin zamanı konusunda tahmin yapmaktan kaçındı. Bilim insanları, “Böyle bir değerlendirme yaparak paniğe yol açmak istemiyoruz” dedi.

Açıklamanın sonunda ise meydana gelebilecek depremin, 17 Ağustos 1999 yılında Gölcük’te meydana gelen ve 17 binden fazla insanın hayatını kaybettiği deprem gibi sonuçlara sebep olabileceği ifade edildi.