Hatırlatayım dedim… Kızıl Ordu Orkestrası.. Bayram Yaşlı yazdı

Hatırlatayım dedim…

Kızıl Ordu Orkestrası‘ nın ”Kutsal Savaş” şarkısı ve Hitler’in bozguna uğraması….

Üç milyon askerle yüklendi faşist Alman ordusu Sovyet topraklarına. Aynı anda Sovyetler Birliği “büyük yurtsever savaş”ın başladığını ilan etti. Topyekun savaştı bu; kutsal bir savaş…
Stalin’in haftalarca bunalıma girdiği iddia ediliyor; oysa Sovyet liderliği ilk Alman saldırılarında büyük ölçüde dağılan Kızıl Ordu’yu, Sovyet halkları ile birlikte uzun ve zorlu bir savaş hazırlamaktaydı.
Bütün ayrıntılar hesaplanıyordu.
Nazilerin saldırdığı günün hemen ertesinde Stalin’in Kızıl Ordu Korosu’nun kurucusu ve yönetmeni, aynı zamanda besteci olan Aleksandr Aleksandrov’u arayarak Sovyet halkının uyanışını simgeleyen bir şarkıya ihtiyaç olduğunu söylediği biliniyor.
24 Haziran 1941’de Lebedev Kumaç tarafından yazılan sözler hazırdı, bir gün sonra ise beste!
26 Haziran’da ise cepheye gitmek için trenlere binmekte olan on binlerce asker, daha sonra savaşın kaderini belirleyecek çatışmaların yaşanacağı Moskova’daki Byelarus Tren Garı’nda, Kızıl Ordu Korosu’nun eşliğinde bu şarkıyı, Kutsal Savaş’ı defalarca söylüyordu. Sovyet insanının Kutsal Savaş’ı, Halkın Savaşı başlamıştı.
O birkaç gün içinde sayısız şarkı bestelenmişti faşizme karşı. Ancak Kutsal Savaş, bütün hepsinin amiral gemisi haline geliyor; görkemli ezgisiyle Sovyet insanını uzun soluklu bir mücadeleye mümkün olan en vakur bir biçimde hazırlıyordu. Siparişle yazılmıştı evet ama alabildiğine gerçekti.

Kutsal Savaş başlamıştı. Hitlerciler sabırsızca iki büyük kente, Leningrad ve Moskova’ya yöneldi.
Sovyet döneminde Lenin’in adını taşıyan eski adıyla Petrograd, şimdilerinin St. Petersburg’u, faşist orduları felakete 10 kilometre kala durdurdu.
Kent düşmedi ama asıl felaket başlamıştı. 8 Eylül 1941’den 1944 Ocak ayına kadar, 872 gün süren bir kuşatma yaşadı 1 milyon 400 bin Sovyet yurttaşı. Hitler kenti tamamen yok etmek niyetindeydi.
“Kimseyi teslim almayacaksınız”dı ilk direktif.
Leningrad’ı ele geçiremeyeceğini anladığındaysa “açlıktan geberecekler, sonra dümdüz edeceğiz” diyordu Hitler.
Bir iddiaya göre kentin adını Adolfsburg olarak değiştirmek niyetindeydi.
Kısacası Kızıl Ordu Korosu, Hitler ve faşizmin Rusya’ da bozguna uğramasında ki, etkisi tarih sayfalarında yerini almış oldu…

Bayram Yaşlı