Böyle karşılanmıştı.. Bu da Sadun Boro’nun donanmasıydı.. “Denizler Öksüz kaldı”.. Faik Kaptan yazdı

 

Dünyaca ünlü Türk denizci Sadun Boro hayatını kaybettiğinde yine ünlü gazeteci Faik Kaptan bu satırları kaleme almıştı..

DENİZLER ÖKSÜZ KALDI.

Sadun Boro’yu kaybettik. Türkiye’nin bence Babaros’tan sonra tanıdığı en büyük denizcisiydi. Yukarıda gördüğünüz manzarayı çocuk gözlerimle gördüm. Sadun Boro “Kısmet” adlı yelkenlisiyle Okyanusları aşmış bir dünya turu yapmıştı. Türk denizcilik tarihinde bir ilkti
Çocuktum rahmetli babamın aynı fabrikada beraber çalıştığı bir arkadaşının Samatya’daki evinden deniz görünüyordu. Kısmet’in İstanbul’a girişinde denizde karşılama yapılacaktı. Babam bizi o gün arkadaşının evine bu anı yaşamamız için götürmüştü. İşte bu manzarayı 1952 yılında çocuk gözlerimle gördüm. Bugün bile gözümün önünde canlanır. İnanın tekne göründüğü zaman Maraton lakaplı babamın arkadaşının evinden alkışlar yükselmişti.

Türk halkı denize böyle bağlıydı. Böyle bir denizcisini bağrına basmıştı.
Sadun Boro ile yıllar sonra 1975 yılında Kıbrıs’ta tanışmıştım. Barış Harekatının birinci yıldönümünde teknesiyle Girne limanına gelmiş ve törenlere katılmış. Akşam verilen yemekte beraber olmuştuk. Güzel anılarını anlatmıştı.
Çevre dostuydu, Girne limanındaki çöpleri komutana anlatmış, kirletenlerin cezalandırılmasını istemişti.

Bodrum’daki bazı koylara inşaat girilememişse bunda Sadun Boro’nun büyük payı vardır. Nur içinde yat Sadun Ağabey.
Allah Rahmet eylesin.
Denizler gerçekten öksüz kaldı…

Faik Kaptan

dönüş