İstanbul Boğazı’ndan OBOR geçti.. 2023’te onlarcası geçecek..

Cosco - Çin kargo gemisi

İstanbul Boğazı’ndan OBOR geçti

21. yüzyılın en büyük ekonomik ve stratejik hamlesini yaparak Bir Kuşak Bir Yol(OBOR-One Belt One Road) projesini açıklayan Çin halk Cumhuriyeti, denizlerdeki hakimiyetini her geçen gün arttırıyor. Basit bir ekonomi adımı olmaktan çok öteye geçen Deniz İpek Yolu ile projenin mavi ayağını oluşturan Çin, sadece önümüzdeki 5 yıl içinde 10 trilyon dolarlık ticaret yapmayı hedefliyor.

Çin Halk Cumhuriyeti devlet kuruluşu olan COSCO Shipping’de her gün uzakdoğudan yüklediği malları deniz yoluyla Avrupa kıtasına gönderiyor. Üreten Çin ile tüketen Avrupa arasında önemli bir kavşak olan İstanbul’da hemen her gün dünyanın en büyük nakliye gemilerine eve sahipliği yapıyor. Çin Halk Cumhuriyeti’nin kuruluşunun 100. Yılı olan 2049 yılında tamamen faaliyete geçmesi hedeflenen Deniz İpek yolu ile İstanbul Boğazı’ndan geçecek gemi sayısında da büyük artış olması bekleniyor. Milyarlarca dolarlık yüküyle Boğazdan geçen MS… gemisi de kılavuz kaptan almanın verdiği güvenle önümüzden süzüldü.

Arka Güverte olarak altını çizelim. 65 ülkede 3 milyar insanın hayatını değiştirmesi beklenen OBOR için seçiler üslerden biri de İstanbul-Ambarlı Limanı’ndaki Kumport. Yunanistan’ın Pire Limanı’nı ana üs belirleyen Uzakdoğulu dostlarımız, İstanbul’a da hak ettiği önemi verdiklerini kanıtlıyor.

Cosco – Çin kargo gemisi – İstanbul Boğazı
Cosco – Çin kargo gemisi – İstanbul Boğazı
Cosco – Çin kargo gemisi – İstanbul Boğazı
Cosco – Çin kargo gemisi – İstanbul Boğazı