Dünyayı tek başına yelkenlisiyle dolaşan Türk Pasifik Okyanusu’na ulaştı. Yanında sadece küçük köpeği var..

İki okyanusu birleştiren kanalda Türk yelkenlisi

Dünyanın etrafını tek başına dolaşmak gibi zor bir işi gerçekleştirmek için Ağustos 2107’de yelken açan Cengiz Arslanoğlu, zorlu Atlas Okyanusu geçişinden sonra en büyük sınavı vereceği Pasifik Okyanusu’na açıldı. 20 aylık yolculuğunda pek çok macera yaşayan Arslanoğlu, iki okyanusu birleştiren mühendislik harikası Panama Kanalı’nı geçerken  turistlerin ilgi odağı oldu..
Arslanoğlu, Atlas geçişi sırasında teknesinin ana direği kırıldığı için çaresizlik içinde ölümü hissederek 33 gün sürüklenmişti.

62 yaşındaki Cengiz Arslanoğlu hiç denizcilik bilgisi olmamasına rağmen hayalini kurduğu Sadun Boro ile aynı rotada dünya seyahati için 15 Ağustos 2017’de Sakarya-Karasu’dan yola çıkmıştı.
1965 yılında dünya seyahatini gerçekleştiren ilk Türk denizcisi Sadun Boro’nun izinden giden Arslanoğlu, gelişmiş teknolojinin ürünü hiçbir seyir yardımcısı (otopilot ve rüzgar dümeni) kullanmadan yelken açtı.
3 yıl sürecek seyahatin ilk zorlu sınavı Atlas Okyanusu’nu geçerken, yelkenlisi S’Boro Of Karasu’nun ana direği kırılan Arslanoğlu, 33 gün sürüklendikten sonra akıntının etkisiyle Karayipler’deki Barbados Adası’na varabilmişti. St.Lucia’da 11 bin dolara yeni ana direk alan ve donanım işlemlerini tamamlayan Arslanoğlu, Güney Amerika kıtasındaki 1 yıllık molasının ardından tekrar yola çıkmıştı.
Venezuella- Caracas’ta ücretsiz yakıt alırken dünya seyahati şüpheli bulunan Arslanoğu 4 gün gözaltında tutulduktan sonra, Türk büyükelçisi Şevki Mütevellioğlu’nun yardımlarıyla yola çıktı.
Yol boyunca yanından ayrılmayan köpeği Pupa Panama’da yakalandığı virüsle ölünce çok üzülen Arslanoğlu, ikinci büyük macerası için Pasifik Okyanusu’na açıldı.

“Dünyanın en büyük su kütlesi beni korkutmuyor”

20 ayda yaklaşık 15 bin deniz mili(25 bin KM) denizde kalan Cengiz Arslanoğlu, Atlas Okyanusu ile Pasifik Okyanusu’nu birbirine bağlayan suyolu Panama Kanalı’nı geçti.
Panama’nın Pasifik kıyısında Türk büyükelçisi Deniz Özmen tarafından karşılanan Cengiz Arslanoğlu, 77 km’lik kanal geçişi sırasında turistlerin ilgisini çekti.
Açıldığından beri 1 milyon’dan fazla deniz aracının geçtiği kanalı 1,5 günde geçtiğini belirten Arslanoğlu, 708 Milyon km³ hacmiyle dünyanın en büyük su kütlesi olan Pasifik Okyanusu’na açıldı.
Arslanoğlu, “Sadun babanın izinden açıldığı okyanus beni türlü maceralarla buraya kadar getirdi. Şimdi yerkürenin en büyük denizi karşımda. Korkmuyorum ama saygı duyuyorum, biraz tecrübe kazandım. Şimdi teknoloji de yanımda. Sadun babanın tanıştığı insanları 55 yıl sonra bulmaya çalışacağım. O’nun benim hayatıma yön veren keşfetme duygusunu ve aziz hatırasını yaşayacağım.” Dedi.

“Darwin’in Galapagos adaları beni bekler”

Ünlü bilim insanı Charles Darwin’in 1835 yılında evrim teorisini geliştirdiği Galapagos adalarının ilk hedefi olduğunu söyleyen Arslanoğlu, “ Şimdiye kadar şans hep benden yanaydı. Mendil kadar ufak, bir çıta ile kurduğum küçük yelken düzeneği ile 33 gün sürüklenmiştim. Kolombiya-Cartegena açıklarında karaya oturmak üzereyken uyanmıştım. Kanal girişinde motorum arızalandı. Şimdi başka bir dünya gerçeğini görmek ve Darwin’in tanımladığı hayvanları gözlemlemek için yelken açacağım ve kara görmeden 35-40 gün içinde Markiz adalarında olacağım” dedi.

Sadun Boro ve eşi Oda Boro, 10 metrelik Kısmet adlı yelkenlileriyle Ağustos 1963’te İstanbul’dan yola çıkmıştı. Cebelitarık, kanarya Adaları, Barbados, Panama Kanalı, Galapagos Adaları, Tahiti, Yeni Gine, Torres Boğazı, Endonezya, Seylan Adası, Arap Denizi, İsrail üzerinden 1968’te İstanbul’a dönen Kaısmet binlerce kişi tarafından karşılanırken, Sadun Boro dünya seyahatini tamamlayan ilk Türk olmuştu.

Sadun Boro böyle karşılanmıştı…

G-9

arka 3