Bir seçim yasağı tarifi: Sübye suyu ile açılmış karides mantı.. Gazeteci- Yazar ünlü denizci Meriç Köyatası’ndan

BİR SEÇİM YASAĞI TARİFİ:
SÜBYE SUYU İLE AÇILMIŞ KARİDESLİ MANTI

Gazetecilik yaptığım yıllarda seçim günleri, seçim yasağı nedeniyle gazete yazıları ya da televizyon programlarında ekonomi ve siyaset yazamıyor, konuşamıyorduk. Ben de çoğu bana özgü olan ilginç yemek tarifleri veriyordum. Şimdi gazetecilik yapmıyoruz ama yine de Facebook’ta ve sosyal medyada da olsa seçim yasaklarına uyalım. (Hoş, devleti yönetenler, en üst kademesinden en altına kadar tüm seçim kampanyası boyunca yasaklara uymadı ama olsun. YSK’nın onlara gücü yetmez bize gücü yeter, deyip biz tekrar konuya dönelim.)

Bu seçimlere özgü tarifimiz, sübye suyu ile açılmış karidesli mantı… Bizde çoğu yerde, sübye (kalamarın teyze kızı) ayıklanırken, mürekkebi dökülür. Yunanistan ve İtalya’da kimi lokantalarda sübyenin suyu asla ziyan edilmez. Ben sübyeyi ayıklarken, suyunu dökmüyor, bir kapta biriktiriyorum. Onunla makarna hamuru ve/veya mantı hamuru açıyorum. Böylelikle sübyenin lezzeti hamura geçiyor.

Bu hamurla hazırladığımız mantıların içine daha önce iki üç dakika haşlayıp kabuklarını soyduğumuz karidesleri, tuz ve karabiberle lezzetlendirip koyuyorum. (Çim çim karides de olur, orta boy karidesler ile daha güzel olur) Daha sonra kaynar suda haşlayıp sarımsaklı yoğurt, kırmızı pul biber ve kuru nane ile servis ediyorum. Bu versiyon yoğurtlu olduğu için bira ile güzel gidiyor.

ŞARAP VERSİYONU:
Bu mantının ,şarapla içilmesi için yoğurtsuz ve biraz farklı hazırlanan versiyonu var. Burada çim çim karides yerine orta boy karides kullanırsanız daha güzel olur. Siyah mantıların içine karideslerle birlikte çok ince doğranmış salatalık turşusu ve ince biber turşusu (jalapeno) koyun. Tuz ve karabiber ekleyin. Mantıları biraz daha iri, Gürcistan usulü bohça gibi saracağız. Bu kez suda haşlamayın buharda pişirin. Üzerini taze nane/fesleğen yaprakları ile süsleyip buz gibi beyaz şarapla (tercihen Bornova misket üzümü ile yapılmış bir beyaz şarap) servis edin.

Not: Şarabı ve birayı, YSK seçim yasaklarını kaldırınca için.
Bu ve benzeri tarifleri, 4. Baskısı yapılan Denizde Yaşamak adlı kitabımda bulabilirsiniz. (Naviga Yayınları diyerek kitapçılardan ya da doğrudan denizkutuphanesi.com adresinden temin edilebilir.)

Meriç Köyatası