Sağ olanlar yemekte

Bakı Avcı - Hababam Sınıfı

Hababam Sınıfı Köfteci’de..
Biz ara sıra da olsa buluşur, yemek yeriz, sohbet ederiz, fırsat bulursak bir kaç kadeh de parlatırız.
Ama 41 yıl önce nasılsak, bugün de öyleyiz.
Gerçek okulumuzdan kimseyle görüşmeyiz, ama Hababam Sınıfı dedin mi akan sular durur…
Birimiz Amerika’dayız, bir başka arkadaşımız bir başka ülkede…
Bazılarımız da il bazında dağılmıştır.
Ama toplandık mı, adeta yumak olur çıkarız.
Bu güzel fotoğrafı yayınlarken, bugüne kadar aramızda olmayanları da hatırlamak, hatırlatmak istedim…
İşte Hababam Sınıfı’nın o kahramanları:

Tarık AKAN : Hababam’ın Damat Ferit’i… Pek çok sinema filminde rol alsa da halk onu Hababam Sınıfı’ndaki rolüyle tanımış sevmişti. Akciğer Kanseri’ne yakalandı, 16 Eylül 2016 tarihienrde melek olup aramızdan uçtu.

Feridun ŞAVLI : Sınıfımızın Domdom Ali’siydi o… Yüzündeki saf ve temiz görüntü, kalbine yansımıştı sanki. Sette de espirileriyle yıkıp geçirirdi. Önce bir trafik kazası geçirdi ve kolunu kaybetti. Üzerinden birkaç yıl geçti, sonra kalp krizi geçirdi ve aramızdan ayrıldı. Şimdi Manisa Alaşehir’de Asri Mezarlık’ta yatıyor.

Cem GÜRDAP : Sinema seyircisi onu Tulum Hayri adıyla tanıyor. Kaç kişiye Cem Gürdap dedim tanımadı, Hababam Sınıfı’nda oynayan Tulum Hayri deyince “Haaaaa” deyip onu tanıdı. Filmdeki rolü, Cem Gürdap isminin önüne geçmişti. 11 Eylül 2007’de Pendik’teki evinde geçirdiği kalp krizi sonucu yaşama veda etti. Kurtköy’deki Yeni Şeyhli Mezarlığı’ndaki ebedi istirahatgahında.

Kemal SUNAL: Hababam Sınıfı’ndaki İnek Şaban rolüyle ünlendi, öyle de kaldı. Film üzerine film çekti, ama Hababam Sınıfı filmleri hiç unutulmadı. 3 Temmuz 2000 yılında aramızdan ayrıldı, Zincirlikuyu Mezarlığı’nda toprağa verildi. Aramızdan ayrılalı 16 yılı geçti. Ama Türk halkı hala onun filmleriyle hala gülüyor.

Adile NAŞİT : Hafize Ana, bizim Adile ablamızdı. Sette canımız sıkılsa, pantolonumuz sökülse hemen ona koşardık dikmesi için. Ana gibiydi gerçekten. Şen şakrak görüntüsünün altında bir o kadar da asil bir kişilik yatıyordu. Kolon kanserine yakalandı. Aylarca mücadele etti, ama yakalandığı o amansız hastalık onu yiyip bitirdi. 11 Aralık 1987’de gözlerimi kapadı ve yaşama veda etti. O da pek çok ünlü isim gibi Karacaahmet Mezarlığı’na defnedildi.

Sıtkı AKÇATEPE: Filmi izleyenler hatırlamışlardır Paşa Nuri’yi… Öğrencilerin omuzlarında sınıfta tur atarken canlanmıştır hafızalarında. Yine Hababam Sınıfı’nın Güdük Necmi’si Halit Akçatepe’nin babası, oyuncu Leman Akçatepe’nin de kocasıdır. Paşa ailesinden gelir. Lale Devri’nin sadrazamı Nevşehirli Damat İbrahim Paşa’nın torunudur. Ailesi onun film artisti olmasına karşı çıkardı. O da sinemaya öylesine aşıktı ki, bu uğurda evden kaçıp sinema artisti olmuştu. Sıtkı Akçatepe aynı zamanda Büyük Taaruz’da savaşmış bir gazidir. Şimdi Karacaahmet Mezarlığı’nda yatıyor.

Akil ÖZTUNA : Akil Hocamız. Hababam Sınıfı Sınıfta Kaldı filminde müfettiş şakasına maruz kalıp okuldan kovulan sonra da Milli Eğitim Bakanı öğrencisi sayesinde okula dönen sevimli hoca. Tosun Paşa filminin çöl sahneleri çekilirken deveden düşerek rahatsızlandı ve akabinde 18 Kasım 1976 yılında hayatını kaybetmişti.

Ertuğrul BİLDA : Meşhur “Kül Yutmaz…” Kopya sahnelerinin unutulmaz hocası. Sıraların üzerinde dolaşırken hafızalarımıza kazınan Kül Yutmaz, 10 Aralık 1993 yılında rahatsızlığı nedeniyle yaşama veda etmiştir.

Muharrem GÜRSES : Hababam Sınıfının bulunduğu okulun sahibi ve müdürüdür. Oyuncu ve yönetmenlik yapan Gürses, aynı zamanda komedyen Atilla Arcan’ın da babasıdır. 7 Nisan 1999 yılında onu da sonsuzluğa uğurladık.

Kemal ERGÜVENÇ : Hababam’ın Kemal Hocası. Çok yönlü bir sanatçı olan Kemal Ergüvenç, uzun yıllar Ahmet Tarık Tekçe ve Hulusi Kentmen’i konuşmuştur. Hulusi Kentmen’in o babacan sesi Kemal abiye aittir. Hababam sınıfı çekildikten bir yıl sonra 1 Ocak 1976 yılında vefat etmiştir.

Hakkı KARADAYI : Hatırlar mısınız bilmem. “Aç kapıyı Veysel Efendi Tevfik Fikret’in mezarını ziyarete gidiyoruz” repliği vardır ya, işte o Veysel Efendi Hakkı Karadayı’dır. Hababam Sınıfı ile oyunculuğa başlamış olan Karadayı, 22 Ekim 1996 yılında hayatını kaybetmiştir.

Bakı Avcı

hababam sınıfı Baki Avcı
Bakı Avcı – Hababam Sınıfı