Kosova’nın ilk Cumhurbaşkanı İbrahim Rugova ile çatışmaların başladığı günlerde ilk röportaj yapan gazeteci Muammer Elveren’di

KOSOVA’NIN İLK CUMHURBAŞKANI İBRAHİM RUGOVA’NIN ÖLÜM YILDÖNÜMÜ
Değerli arkadaşlarım,
Kosova’nın ilk Cumhurbaşkanı İbrahim Rugova ile çatışmaların başladığı günlerde ilk röportaj yapan gazeteci olarak o günlerde Hürriyet gazetesinde verdiğimiz ‘S.O.S KOSOVA’ röportajından 1’ci sayfa kupürü ve röportajın fotoğraflarını ekledim.
O Dönemde dağılan Yugoslavya’da Sırp lider Milosevic güçlerine ilk karşı gelen ve Kosova’nın ilk siyasi partisi ‘Kosova Demokratik Birliği-LDK’yı kurarak ‘Kosova Cumhuriyeti’nin temellerini atan, Devlet Başkanı İbrahim Rugova 21 Ocak 2006 da vefat etti.
Gazeteci sokulmayan Kosova’ya girdikten sonra orada desteklerini esirgemeyen Türkiye’deki Arnavut kökenli dostlarıma ve orada kaldığım sürece tüm tehlikelerine rağmen evlerini açan Kosova Türklerine bir kez daha teşekkür ediyorum.
S.O.S Kosova… Hürriyet bu manşeti 21 Aralık 1992 de Yugoslavya’nın dağılması sürecinde vize verilmediği için Kosova’ya kaçak yollarla girip yaptığım röportajın başlığı olarak vermişti.
O günlerde Sırplar tarafından özerkliği kaldırılan ve referandumla kabul edilen bağımsızlığı tanınmayan Kosova’nın Cumhurbaşkanı İbrahim Rugova ile görüştüğümde batıya ve dünyaya Hürriyet aracılığıyla bu imdat çağrısını yapmıştı.
Bunu aslında bağımsızlık için mücadele verirken Sırp askerleri ile çetecilerinin katliamlarına karşı duran Kosova halkının da çağrısı olduğu için manşete taşımıştık.
Röportajda, Sırp tanklarının Kosova’yı sardığı, nüfusun sadece yüzde 8’ini oluşturan sivil Sırplara Yugoslavya ordusundan silah ve mühimmat dağıtıldığı ve her an katliam yapılabileceğine dikkat çekmiştik.
Haberlerde de tüm kurumlarda Türk asıllılarla Arnavutlara işten el çektirildiği, okul, fabrika, hastane, Türkçe yayın yapan radyo ve televizyonların kapatıldığı, 430 bin öğrencinin evlerde eğitim görmek zorunda kaldığına yer vermiştik.
Vesileyle Cumhurbaşkanı İbrahim Rugova’yı rahmetle anıyorum.

Muammer Elveren